Ana Sayfa Meslekler Bekçi Nedir? Bekçiler Ne İş Yaparlar?

Bekçi Nedir? Bekçiler Ne İş Yaparlar?

479
Bekçi

Bekçi Kimdir?

Bekçi, köy ve emniyet teşkilatında görevli olan, halkın, can, mal, mülk, mahsul ve eşyasını korumakla vazifeli, silah taşıma yetkisi bulunmayan kişilere verilen isimdir.  Ülkemizde uzun yıllar hizmet veren bekçiler, bir süre sonunda kadrosu tasfiye edilmiştir. Ancak geçtiğimiz senelerde bekçilere yeniden kadro tahsisi yapılmış ve yeniden bekçi alımları başlatılmıştır. Günümüzde valilikler, belediyeler ve diğer kamu kurumları bekçi istihdam etmektedir.

Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, en büyük mülkiye amirinin emrinde, genel zabıtaya yardımcı, silahlı bir kuruluştur. Emniyet teşkilatı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri, polisin ilçedeki en büyük amiridir. Jandarmanın görev alanında bulunan belediye sınırları içindeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri ise ilçe Jandarma birlik komutanıdır.

Bekçilerin Görevleri Nelerdir? Bekçiler Ne İş Yaparlar?

Bekçiler kişilerin can ve mal güvenliğini korumakla görevlidirler.  Ayrıca kamu düzenini ve güvenliğini bozacak her türlü tehdidi bertaraf etmek ve bunlara dair yapılan yürüyüşlerin yapılmasına karşılık genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmakla görevlidirler. Bunun haricinde bekçiler adli vakalarda delilleri korumak ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmakla görevlendirilmişlerdir.

  • Bir kimsenin can, mal ve ırzına saldırma ve tehditleri önlemek, saldıranları yakalamak,
  • Suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydanda iken sanıkları yakalamak,
  • Kamu düzen ve güvenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların yapılmasına karşı, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almak,
  • Adli kolluk işleriyle ilgili vakalarda, delillerin kaybolmamasını sağlayan muhafaza tedbirlerini almak.

Bunların dışında da

  • Uyuşturucu maddeler yapılan, satılan veya kullanılan yerleri,
  • Kumar oynanan genel ve herkese açık yerleri,
  • Mıntakası dahilinde gizli fuhuş yapanları,
  • Mıntakası dahiline gelen misafir ve yabancıları,
  • Halkın sükun ve istirahatini bozanları, saldırgan delileri, rezalet çıkaracak derecede sarhoş olup başkalarını rahatsız edenleri,
  • Mevzuat ve yetkili makamlarca tayin edilen saatlerden sonra her ne şekilde olursa olsun, halkın rahat ve huzurunu bozacak surette açık ve kapalı yerlerde gürültü yapanları,
  • Sokak, geçit ve meydanları tıkayarak trafiğe mani olan taşıt ve araçlarını ve diğer engelleri,
  • Yangın, deprem, su baskını gibi afet ve tehlikelerle ilgili ön bilgileri,

En kısa zamanda polis ve Jandarma ve itfaiye teşkilatına haber vermek ve önlenmesi gerekenleri önlemek, bekçilerin görevleri arasındadır.

Bekçilerin Çalışma Süreleri ve Ortamları

Çalışma süreleri ve fazla mesai ücreti hakkındaki genel hükümler saklı kalmak şartıyla çarşı ve mahalle bekçileri genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar vazife görürler. Güvenlik veya kamu düzeni bakımından gecikmede sakınca bulunan fevkalade hallerde vali ve kaymakamın vereceği emirlerle gündüz de çalıştırılabilir. Bunun dışında her ne suretle olursa olsun, gündüz çalıştırılamazlar.

Bu yazımızda bekçi nedir, bekçi ne iş yapar detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Bunun dışında bekçi nasıl olunur ve bekçi maaşları yazılarımızı da okumalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…