Noter, noterlik mesleğini icra eden kişilere denilmektedir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarca verilen görevleri yerine getirirler. Günümüzde bir resmi evrakın fotokopisinin aslı gibidir şeklinde onaylayabilmek için ya da bir taşınmazın alım satım işlemlerini onaylatmak için ve daha çok sayıda işlem için noterlere başvuru yapıyoruz. Bir önceki yazımızda noter kimdir, noterler ne iş yaparlar detaylıca anlattık. İlgili yazıya ulaşmak için hemen TIKLAYIN. Bu yazımızda da noter nasıl olunur, noter olmak için gereken şartlar nelerdir anlatacağız.
Noter Nasıl Olunur?
Noter olmak için öncelikle hukuk fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. Daha sonra da serbest, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan hukuk fakültesi mezunları aşağıdaki belgeleri hazır etmeleri ve Adalet Bakanlığına noter olmak için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
- Noter onaylı nüfus cüzdanı örneği ya da nüfus müdürlüğünden temin edilecek nüfus kayıt örneği
- İsim – soyisim değişikliği var ise, bu durumu gösteren belgenin aslı veya noter onaylı sureti.
- Hukuk Fakültesi diploma veya çıkış belgesi. (İlgili fakülte veya Noterden onaylı)
- Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olunmadığını açıkça gösterir, resmi tabip, sağlık ocağı veya hastaneden alınacak SAĞLIK RAPORU.
- İkamet adresi ve telefon numarası (Beyan şeklinde)
- Halen kayıtlı bulunduğu (Kaydını sildirmiş ise daha önce kayıtlı bulunduğu) barodan alınacak, bilfiil yapılan avukatlık müddetini ve hakkında disiplin takibatı bulunup bulunmadığını gösterir belge.
- Avukatlık ruhsatnamesi örneği. (Noterden onaylı)
- 1512 sayılı Noterlik Kanununun 7 nci maddesinin 6,7,8,9,10 ve 11. bentlerindeki yasakların kendisinde bulunmadığına dair ekli örneğe uygun olarak düzenleyip ilgilisince imzalanmış BEYANNAME.
- 4 adet (4×6) ebadında mutlaka renkli, cübbesiz, bayanlarda usulüne uygun, erkeklerde ceket ve kravatlı çektirilmiş vesikalık fotoğraf.
- Noterlik belgesi verilmesi isteğini kapsayan ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış imzalı DİLEKÇE.
Daha sonra dilekçe ve eklerin doğrudan “Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Milli Müdafaa Caddesi No:2 Bakanlıklar/Ankara” adresine gönderilmesi gerekmektedir. Hakim ve savcılar için noterlik stajından bağışıklı olarak noterlik belgesi almak isteyenlerin verecekleri belgeler ise aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
- Nüfus cüzdanı örneği. (Nüfus Müdürlüğünden veya noterden onaylı)
- Ad ve soyad değişikliği varsa, bu hususu gösteren belgenin aslı veya noterden onaylı örneği.
- 1512 Noterlik Kanununun 7. Maddesinin 6,7,8,9,10 ve 11. bentlerindeki yasakların kendisinde bulunmadığına dair ekli numuneye uygun olarak düzenleyip ilgilisince imzalanmış BEYANNAME
- 4 adet (4×6) ebadında mutlaka renkli, cübbesiz, bayanlarda usulüne uygun, erkeklerde ceket ve kravatlı çektirilmiş vesikalık fotoğraf.
- Noterlik Belgesi verilmesi istemini kapsayan ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış imzalı DİLEKÇE.
Yine noterlik başvurusu için yukarıda vermiş olduğumuz dilekçe ve eklerin “Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Milli Müdafaa Caddesi No:22 Bakanlıklar/ANKARA” adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Bahsettiğimiz şekilde noter belgesi almanız noter olmak için yeterli değildir. Daha sonra Adalet Bakanlığı tarafından ilan edilecek olan münhal bulunan noterliklerin ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. Bu ilanlara başvuru yaparak bakanlığın size burayı vermesini beklemeniz gerekmektedir. Noterler istedikleri yere dükkan açamazlar. Tüm noterliklerin yeri bakanlık tarafından belirlenir.
Münhal Bulunan Noterlik İlanları İçin TIKLAYIN