Ana Sayfa Meslekler Şehir Plancısı Nasıl Olunur?

Şehir Plancısı Nasıl Olunur?

872
Şehir plancısı

Şehir plancısı, alanın ekonomik olanaklarına, insanların ihtiyaç durumlarına ve estetik kurallarına bakarak bir bölgenin veya şehrin planlanmasını kurgulayan ve bunun uygulamasında rol üstlenen kişilere denilmektedir. Şehir ve bölge planlamacısı olarak özel sektörde ve bir çok kamu kurum ve kuruluşunda bunun haricinde de belediyelerde iş bulabilmektedirler. Artan nüfus ile doğru orantılı olarak, düzenli yerleşim alanlarının yaratılması adına şehir plancıları gelecekte de önemli roller üstlenecek ve mesleğe olan talep artacaktır. Şehir ve bölge planlamacılığı mesleği hakkında bir önceki yazımızda detaylı bilgiler verdik. İlgili yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda şehir plancısı nasıl olunur, kimler şehir plancısı olabilir detaylı olarak anlatacağız.

Kimler Şehir Plancısı Olabilir?

Şehir plancısı olmak için sahip olmanız gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özelliklere sahip kişiler mesleğin gerekliliklerini daha iyi yerine getirebilmektedir. Bu sebepten şehir plancısı olmak isteyen kişiler bu özellikleri iyi bir şekilde gözden geçirmelidir. Şehir plancılarının ;

  • Tasarım yeteneğine sahip,
  • Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
  • Göz ve ellerini eş güdümle kullanabilen, çizim yapma yeteneği olan,
  • İnceleme-araştırma merakı olan, farklı ekonomik, sosyal, kültürel, fiziki değişimlerin karşısında  analiz  ve sentez yapabilen,
  • İnsanlarla iyi  diyalog kurabilen,  ekip çalışması  yapabilen,
  • Düşüncelerini başkalarına aktarabilen ve başkalarını etkileyebilen,
  • Seyahat etmekten hoşlanan kimseler olması gerekir.

Şehir Plancısı Nasıl Olunur?

Şehir ve bölge plancısı olmak isteyen kişilerin en az lisans düzeyinde eğitim almış olmaları gerekmektedir. Bunun için yüksek öğretim giriş sınavlarına katılmalarının ardından şehir ve bölge planlama bölümlerinin en az lisans düzeyinde üniversite öğrenimi tamamlanmalıdır. Bunun akabinde de ilgili kamu kuruluşlarında veya özel sektörde iş bulunabilir. Kamuda çalışmak isteyen adaylar kadrolu işe girmek için KPSS sınavına katılmaları ve ilgili sınavdan da yeterli puanı almalıdırlar.

Şehir Plancısı Nerelerde Çalışabilir, İş Olanakları Nasıldır?

Ülkemizde şehir ve bölge plancıları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Kültür Bakanlığı Turizm Bakanlığı Enerji Bakanlığı gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabildikleri gibi özel sektörde de çalışabilmektedirler. Özel sektörde iş alanları diğer meslek dallarına göre biraz daha dar olsa da, çevre planlaması ihtiyacı duyulan her şirkette iş bulunabilir. Ayrıca gayrimenkul eksperliği,  özel şehircilik, mimarlık ve iç mimarlık bürolarında tasarımcı/plancı olarak da çalışabilmektedirler.

Şehir ve bölge planlama bölümü mezunları şayet arzu ederlerse, yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilmektedir. Bunun akabinde de araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlar ile öğretim üyesi olarak görev alabilirler. Bu yazımızda nasıl şehir plancısı olunur detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca bir diğer yazımız olan şehir plancısı maaşları yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…