2021 Bilirkişi Maaşları ( Ücretleri Ne Kadar )
Hakim ve savcıların hukuki bilgileri dışında kalan, çözümü özel bilgi ve birikim gerektiren konularda görüşlerine başvurulan kişilere bilirkişi denilmektedir. Bilirkişiler, görüşleri alınan konuda rapor yazarak, bilgili bakanlığa iletirler ve bu rapor karşılığı da bir rapor ücreti elde ederler. Ülkemizde hali hazırda beklemekte olan dava sayısı düşünüldüğünde bilirkişilere ciddi bir iş yükü düşmektedir. Bu bağlamda da son yıllarda bilirkişilik mesleğini icra etmek isteyen kişi sayısı da bir hayli artmıştır. Bilirkişi kimdir, ne iş yapar bir önceki yazımızda detayları ile ele almıştık. İlgili yazıya ulaşmak için hemen TIKLAYIN. Bu yazımızda bilirkişi maaşları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Bilirkişiler Ne Kadar Para Kazanırlar?
Bilirkişiler her meslek dalından olabilirler. Ancak tabi ki bilirkişi olabilmek için belirli şartları taşımanız gerekmektedir. Bilirkişi olmak için öncelikle alanınızda en az 3 sene deneyimli olmanız birinci şarttır. Bilirkişi nasıl olunur öğrenmek için hemen TIKLAYIN. Daha sonra bilirkişi olarak göreve başlayan adaylar, kendilerine gönderilen dosyalar hakkında raporlar tutarak gelir elde ederler. Ancak burada karıştırılan bir husus bulunmaktadır. Bilirkişiler düzenli olarak sabit bir maaş almazlar. Bilirkişiler ek iş gibi sadece tuttukları rapor sayısı kadar para almaktadırlar. Ancak bilirkişilerle yapılan görüşmeler sonucunda bilirkişilerin maaşlarının çok rahat 7-8 bin seviyelerine çıktığını görebilmekteyiz. Tabi bu adliyelerde bekleyen dava sayısı ile tamamen doğru orantılıdır.
Bilirkişilerin tutmuş oldukları rapor ücretlerinin net bir rakamı bulunmamaktadır. Yani bilirkişiler bir rapor yazdığında şu kadar ücret alacak diye bir tabirde bulunamıyoruz. Çünkü ücretler dosyanın zorluğuna ve hakim ile savcıların insiyatifine göre on binlerce TL olabilmektedir. Yani bir rapor karşılığı 10 bin TL ücret alınabilmektedir. Ancak bir alt sınır bulunmaktadır. Bu alt sınırları aşağıda belirttik.
2021 Yılı Bilirkişi Ücret Tarifesi
- Sulh hukuk mahkemelerinde görülen dava ve işler için 165 TL
- İcra hukuk mahkemelerinde görülen dava ve işler için 165 TL
- Asliye hukuk mahkemelerinde görülen dava ve işler için 275 TL
- Aile mahkemelerinde görülen dava ve işler için 220 TL
- İş mahkemelerinde görülen dava ve işler için 220 TL
- Kadastro mahkemelerinde görülen dava ve işler için 220 TL
- Tüketici mahkemelerinde görülen dava ve işler için 165 TL
- Fikri ve sınai haklar hukuk mahkemelerinde görülen dava ve işler için 330 TL
- Asliye ticaret ve denizcilik ihtisas mahkemelerinde görülen dava ve işler için 330 TL
Yukarıda vermiş olduğumuz ücretler tek bir rapor yazması için bilirkişilere verilmiş olan ücretlerdir. Mahkemelere göre ve dava çeşidine göre rapor ücretleri değişiklik gösterebilmektedir. Ancak her ay onlarca davaya bakan bilirkişilerin ücretleri, yukarıda verilen en az ücretler bile hesaplandığında 10 binlerce TL olabilmektedir. Bu sebepten dolayı son yıllarda bilirkişi olmak için başvuruda bulunan kişilerin sayısı bir hayli artmış durumda.
Bilirkişi Ücretleri Ne Zaman Ödenir?
Bilirkişi ücretleri rapor verildikten sonra Hakim takdirine binaen, rapor kaydı kaleme girdikten sonra yazılır ve mutemetlik sarf karar verilir. Bundan sonraki yükümlülük mutemetliğe aittir. Onlarda ellerindeki ödeneğe göre bilirkişi ücretlerini hesaplarına aktarılmak üzere ilgili bankaya talimat verirler. Bu süreç genel itibariyle 1 ayı bulabilmektedir. Ancak bu süreci geçen ve hala ücretini alamayan bilirkişiler, mutemekliğe bilgi verebilirler ve ücretlerinin yatırılmasını talep edebilirler. Bilirkişi maaşları hakkında her türlü soru, sorun ya da görüşünüzü yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
hakim
3 Aralık 2017 at 14:01
Tercüman bilirkişi de ayni yukardaki ucretlerimi aliyor. Çünkü tercuman bilirkişi diye bişi bulamadim. Ben genelde kişi başı tercüme ücreti savcılar 30 tl yaziyor ama yol ve kdv düştüğü zaman bişi kalmiyor.kanunda tercuman bilirkişi ucreti minimum yukardaki gibi. Teşekürler. Cevabınızı bekliyorum.
hakim
3 Aralık 2017 at 14:03
Katiplere sorduğumda savcıların insiyatifinde diyorlar öyle bişi olabilirmi. Kanunda bir fiyat yokmu.
ahmet taner kıvançeriş
22 Şubat 2021 at 14:31
bir de şahit olunacak konu nedir yazmadan bilirkişi iki arada bi derede işlermi